SAYI: 46 / Yaz 2009 / Yıl: 5
10-16 Mayıs Engelliler Haftası'ydı.
Engellerin farkında olabilmek için tarih gerekli mi? Hissedebilmek yeterli.
Peki siz... Her gün sokağa çıktığınızda kaç tane engelliyle karşılaşıyorsunuz? Karşılaştığınızda ne düşünüyorsunuz? Bir şey düşünüyor musunuz? Türkiye nüfusunun yüzde kaçı engelli? Peki sokakta bir engelli görmek için kaç engeliniz var hiç düşündünüz mü?
Eğer "bir engel de ben olmayayım" diyorsanız; engellerikaldir.com
Engellerin farkında olabilmek için tarih gerekli mi? Hissedebilmek yeterli.
Peki siz... Her gün sokağa çıktığınızda kaç tane engelliyle karşılaşıyorsunuz? Karşılaştığınızda ne düşünüyorsunuz? Bir şey düşünüyor musunuz? Türkiye nüfusunun yüzde kaçı engelli? Peki sokakta bir engelli görmek için kaç engeliniz var hiç düşündünüz mü?
Eğer "bir engel de ben olmayayım" diyorsanız; engellerikaldir.com
Haber Eylül: Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Rodin Alper Bingöl: Bilgi Üniversitesi Görsel iletişim Tasarımı bölümünden mezun oluyorum bu sene. Bir süre reklam ajanslarında sanat yönetmenliği yaptım, bir çok profesyonel organizasyonda yönetici olarak yer aldım. Engelleri Kaldır Hareketi’nin kurucu başkanıyım. Aynı zamanda kendi ajansımda ajans başkanı olarak iş hayatıma devam ediyorum.
Haber Eylül: Engelleri kaldır fikrinin tez projesinden ses getiren bir sosyal sorumluluk projesi haline dönüşmesi nasıl gerçekleşti? Sizi bu tezi hazırlamaya iten neden nedir?
Rodin Alper Bingöl: Aslında başta tezimi bir sosyal sorumluluk projesinin reklam kampanyası olarak düşünmüştüm. Fakat konuyla ilgili araştırma yaptığımda ülkemizdeki bu ürkütücü boşluğu fark ettim. Tezimin kapsamı böylece genişledi, gönüllü arkadaşlarımın da desteğiyle sonunda ses getiren çok yönlü bir sosyal sorumluluk projesi haline geldi.
Haber Eylül: Ailenizde hiç engelli olmadığı biliniyor, peki siz nasıl bu farkındalığa vardınız?
Rodin Alper Bingöl: Tezimi engelliler ve gündelik yaşamdaki engelleri üstüne yapmaya zaten karar vermiştim. Bu uzun zamandır kafamda olan bir şeydi, bir çeşit sosyal duyarlılık duygusu. Ailemde hiç engelli olmadığı doğru ama konunun olup olmamasıyla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Hepimiz günlük hayattaki engellerden etkileniyoruz. Engelleri Kaldır Hareketi olarak biz bu bilinçle hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz ve dolayısıyla çalışmalarımız da herkesin bu farkındalığa ulaşmasını sağlamak yönünde gerçekleşiyor.
Haber Eylül: Tekerlekli sandalyelerin üstüne "Bu bir şaka değildir, kim oturmak ister?" yazılı panoların yerleştirilmesinin hikayesi nedir?
Rodin Alper Bingöl: 1 Haziran’da bir kampanya başlatmayı planlıyordum. Ocak 2009 sonuna doğru bir gece uyumaya çalışırken proje hakkında fikirler düşünüyordum. Birden aklıma geldi fikir ve çok etkilendim bu düşünceden. Daha sonra kalkarak hemen taslak bir çalışma yapıp arkadaşlarımla paylaştım, herkes fikri çok beğendiği için az bir süre kalmış olmasına rağmen hayata geçirmeye karar verdik. Dünya şaka günü olarak bilinen 1 Nisan’da “Bu bir şaka değildir” sloganıyla bir outdoor kampanya yapmanın vurucu olacağını düşündük. Projelendirdik ve gerçekleştirdik. Sonuç gerçekten beklediğimiz gibi oldu ve bir gün için tasarladığımız kampanya nisan ayı boyunca farklı şehirlerde devam etti.
Haber Eylül: Sizinle ortak çalışmalar yapmak isteyen dernekler, kuruluşlar ya da projenizi destekleyen ünlüler oldu mu?
Rodin Alper Bingöl: Hali hazırda Universal McCann, Microsoft Türkiye, Hürriyet Gazetesi, UPS, PTT Film, 1000Volt, California Foundation for Independent Living Centers, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği gibi ulusal ve uluslar arası kurumlarla işbirliği içindeyiz. Bu işbirlikleri ve ortak çalışmalar bizim için çok değerli. Okan Bayülgen, Beyazıt Öztürk, Berrin Şeker gibi birçok TV programı sahibi de ekibimizi programlarına konuk ederek destek oldular.
Haber Eylül: Diğer derneklerden sizi farklı kılan nedir?
Rodin Alper Bingöl: Diğer derneklerden en büyük farkımız “Engelleri Kaldır Hareketi kimsenin değil, sahiplenen herkesindir!” inancıyla yola çıkmış olmamız. Dolayısıyla meslek ya da yaş grubu ayırt etmeksizin bize destek vermek isteyen herkese kapımız açık. Bir başka farkımız ise duygu sömürüsüne yer vermememiz ve bireylerden bağış toplamamamız. Biz öncelikle farkındalığı geliştirmek ve kalıcı çözümler üretmek için çalışıyoruz. Diğer derneklerin çalışma sistemlerine de Türkiye’nin ihtiyacı var; fakat biz Türkiye’de düşünce ve sistemi değiştirmek amacıyla harekete geçmiş bir topluluğuz.
Haber Eylül: Kurduğunuz Engelsizler Derneği 'nin nihai amaçları ve gelecek projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Rodin Alper Bingöl: Engelsizler Derneği’nin nihai amacı tüm siyasi ideoloji ve dünya görüşlerinin üstünde bir değer olarak kabul ettiğimiz insan haklarına yönelik ihlal sorunlarının kaynağına ilişkin farkındalığı geliştirmek ve somut çözüm önerilerini uygun yöntem ve stratejilerle hayata geçirmek. Şu an engelli bireylerin toplumsal yaşama ve üretim süreçlerine aktif olarak katılımlarını sağlamak için ilk adımı atmış bulunuyoruz. Gelecek yıllarda insan haklarının kapsadığı birçok konuda projelerimiz olacak.
Haber Eylül: Derneğin hedef kitlesi sadece engelliler değil, özgürlüğü engellenen kadınlar ve erkekler de dahil edilmiş. Bu durum belli bir talep sonucu mu ortaya çıktı?
Rodin Alper Bingöl: Engelleri Kaldır Hareketi, insan haklarına yönelen her türlü ihlalin önüne geçilmesi için çalışan bir oluşum. İlk projemizi gündelik yaşamdaki engellerden en çok etkilenen kesim olduklarına inandığımız için engelliler için başlattık.
Haber Eylül: www.engellerikaldir.com’ un bu kadar tanınmasını sağlayan olay nedir?
Rodin Alper Bingöl: Biz, Türkiye’de bir boşluğu yakaladığımıza ve onu doldurmaya çalıştığımıza inanıyoruz. Başından beri çok güzel tepkiler almamız bunun en büyük kanıtı. Projenin başlama şekliyle bugün vardığı yer gerçekten gurur verici. Tanınmamızı sağlayan şey doğru amaçla girişilen doğru işlerin doğru hedef kitleye doğru zamanda ulaşmasıdır diyebilirim.
Haber Eylül: “Engel haritası” projesinin işleyişi nasıl gerçekleşecek?
Rodin Alper Bingöl: Gönüllülerin kamusal alanda karşılaştıkları engelleri fotoğraflayacaklar ve bu engeller site üzerinde toplandığında doğrudan Türkiye’ nin engel haritası oluşturulmuş olacak. Böylece toplumdaki her birey bu harita ile farkına varacağı engelleri kaldırmaya yönelik aktif olarak hareket geçmeye teşvik edilmiş olacak.
Haber Eylül: Bu yaratıcı projeleri nasıl bir ekip hazırlıyor?
Rodin Alper Bingöl: Ekibimiz tamamı gönüllülerden oluşan çok yönlü ve genç bir ekip. Hukukçular, iletişimciler, sosyologlar ve şehir planlamacılar kendi yapılanmalarının içinde çalışmalarını yürütüyorlar. Aynı zamanda diğer ekiplerle iletişimlerini sürdürüyorlar. Alt komisyonlar, yönetim kurulu ve tüm gönüllüler sık sık fikir paylaşımında bulunuyorlar ve birbirlerinden destek alarak yeni projeler geliştiriyorlar.
Haber Eylül: Sizlere katılmak ve destek olmak isteyenler nasıl ulaşabilirler?
Rodin Alper Bingöl: Engelleri Kaldır Hareketi’nin kapısı herkese açıktır. Destek olmak ya da fiilen bize katılmak isteyenler bize internet sitemiz üzerinden iletişim formunu doldurarak ya da mail atarak kolayca ulaşabilirler
.
Haber Eylül: Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder