23 Eylül 2010 Perşembe

AIESEC

SAYI: 37 / Eylül 2008/ Yıl: 4
HEDEFİNİZ BELLİYSE, ŞİMDİ SIRA SİZDE!

HEDEFİNİZ BELLİYSE, ŞİMDİ SIRA SİZDE! Sloganıyla son sürat yoluna devam eden AIESEC’in üniversite öğrencilerine sunduğu fırsatları Haber Eylül olarak sizlere tanıtmak istedik.


HABER EYLÜL: Dünyanın en büyük öğrenci organizasyonu olarak bilinen AIESEC’i bize kısaca tanıtır mısın? Nedir ne değildir? Açılımı nedir? Nasıl kurulmuştur ve bu duruma nasıl gelmiştir?
ASLI AKÇAKAYA: AIESEC, üniversite öğrencilerinin kendi potansiyellerini keşfedip geliştirebilecekleri, böylece topluma pozitif etki edebilecekleri dünyanın en büyük öğrenci tabanlı platformudur. 2008 yılı itibariyle 106 ülkeye ulaşmış AIESEC 850 şubesi ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Bunun dışında üyelerinin gelişimi için yurt içi ve yurt dışında çeşitli kongre ve konferanslar yürütür, üyelerinin şubelerinde aktif sorumluluk almalarını sağlar ya da üyelerine yurt dışında tam zamanlı ve maaşlı staj yapma fırsatı sunar.
AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Siences Economiques et Commerciales) Fransızca bir isimdir. 1954 yılında Türkiye’de Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Türkiye’de kullanılan adı ise yine Bakanlar Kurulu kararı ile alınan Türkiye İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneğidir.
Sivil Toplum Kuruluşu olduğu için AIESEC kar amacı gütmez, herhangi bir çıkar grubuna hizmet etmez. 1948 yılında “barışın korunması ve insan potansiyelinin en verimli şekilde kullanılması” amacı ile kurulmuştur ve 60 yıldır amacına hizmet ederek çalışmalarını sürdürmektedir. 3 farklı ülkeden öğrencilerin bu amaca hizmet etmek amacıyla kurduğu bu üniversite topluluğu bugün bir çok üniversite öğrencisine uluslararası ortamda fırsatlar sunmaktadır. Derneğimizin bu kadar güçlü olmasının nedeni yine üniversite öğrencilerinin yapmış olduğu çalışmalar, yürüttükleri projelerdir.
HABER EYLÜL: AIESEC’in şuan yaptığı faaliyetler nelerdir?
ASLI AKÇAKAYA: Yaptığımız değişim çalışmaları ile lokalimizdeki firmalara yurtdışından stajyer getirirken buradaki üniversite öğrencilerine de yurtdışında böyle fırsatlar sunar. Öğrenciler global bir organizasyonun parçası olurlar ve farklı milletlerden öğrenciler ile kaynaşma fırsatı yakalarlar. Ayrıca böylece yurtdışında profesyonel çalışma hayatını da görme şansına ulaşırlar.
Üyelerimiz aynı zamanda okulda edindiği akademik bilgileri AIESEC ile pratiğe dökme şansı da yakalarlar.
İster üniversiteye yeni başlamış, ister yeni mezun olmuş olun ya da son sınıf öğrencisi olun; AIESEC'te önemli görevler alarak liderlik tecrübenizi geliştirebilir ve AIESEC' in size sunduğu uluslararası fırsatları değerlendirerek yurtdışında staj deneyimi yaşayabilirsiniz.
AIESEC İzmir’in yürüttüğü değişik faaliyetlere örnek verecek olursak, kurumsal sosyal sorumluluğumuz gereği ortaokul ve lise dengi okullarda yürüttüğümüz projelerimiz vardır. Temel amacımız orta öğretim kurumlarında ve liselerde okuyan arkadaşlarımız yurtdışından gelecek stajyerlerden ingilizce öğrenme fırsatı yakalarlar. Böylece farklı ülkelerden arkadaşlar edinirler, o ülkeleri daha yakından tanırlar ve kendi kültürlerini tanıtırlar. Gerçekleştirdiğimiz bu projelerde de hiçbir şekilde para kazanma amacı gütmemekteyiz.
HABER EYLÜL: -Şuan AIESEC-İzmir’de pazarlama koordinatörlüğü yapıyorsunuz. AIESEC size ne kattı? Bir üniversite öğrencisi neden AIESEC’e katılmalı?
ASLI AKÇAKAYA:  AIESEC’e 2006 Ekim ayında katıldım. O zaman İktisat 2. sınıftaydım, şu an tam 2 yıl geçti ve ofiste aldığım sorumlulukları ve edindiğim tecrübeyi hiçbir şeye değişmeyeceğimi söyleyebilirim.
İlk önce Avrupa Birliği konu odaklı takımında yer alarak 1 ay boyunca farklı üniversite öğrencileri ve farklı bölümlerden kişilerle bu konu üzerine fikir paylaşımlarında bulunacağım ortamlar kazandım. AIESEC eğitimlerini tamamen almış olduğum zamanda fonksiyonel takımlara ayrılmıştık. Ben finans takım üyesiydim ve derneğimizin mali işleri konusunda finans koordinatörümüze yardım ederdim. Finans takımındayken AIESEC İzmir bana ilk yurt dışı deneyimini yaşattı ve Polonya’da tüm AIESEC ülkelerinin katılımı ile gerçekleşen “Finans Kongresin’de”  yer alma fırsatı yakaladım. 5 gün süren kongrede farklı ülkelerden gelen üniversite öğrencileri ile finans üzerine tartışma olanağı yakaladım ve Türkiye’nin ekonomi politikaları ve finansa bakış açısı ile ilgili bir sunum gerçekleştirdim. Hem farklı ülkelerin durumlarını gördüm hem de kendi ülkemin tanıtımını yapma fırsatı yakaladım.
Ayırca yurtdışından gelen stajyerlerle çalışma ve proje yaratma fırsatı yakaladım, pazarlama takımında yürütülen AIESEC tanıtım ve iletişim çalışmalarında aktif rol aldım ve yerine getirdiğim başarılı çalışmalar sonucunda ofisimde aldığım rolü biraz daha arttırmak istedim. Yönetim Kurulu üyeliğine başvurdum. Görevim pazarlama koordinatörlüğünü yürütmektir. Bu da bir pazarlama takımına liderlik etmek, AIESEC İzmir ile ilgili her türlü iletişim çalışmalarını gerçekleştirmek, yürütülecek kongre ve konferansların organize edilmesi ve kurumumuzun üçüncü kişilere tanıtımını sağlamak demektir.
Üniversite öğrencileri AIESEC’e katılmalıdır çünkü benim gibi veya benden çok daha güzel fırsatlar yakalamış bir çok üniversite öğrencisi var ve artan fırsatlar ile daha çok üniversiteli genç AIESEC tecrübesini yaşayabilir; bir çok kurumun ve firmanın “Yetenek Bankası” olarak gördüğü AIESEC üyelerinden biri olabilirler. Kişisel gelişim ve akademik bilgilerin geliştirilmesi için bir çok organizasyon vardır ancak AIESEC bunların dışında bu fırsatları uluslararası ortamda yaratır.
HABER EYLÜL: Bildiğim kadarıyla her yıl belli bir sayıda öğrenciyi yurtdışına maaşlı staja gönderiyorsunuz, bunun aşamaları nasıl oluyor? Kimler katılabiliyor? Elemeler nasıl yapılıyor?
ASLI AKÇAKAYA: Yurtdışı staj sınavı ile AIESEC İzmir şubesi 45-55 arasındaki üniversite öğrencisine yurtdışında tam zamanlı ve maaşlı staj yapma fırsatı sunmaktadır. Tüm Türkiye’de 11 şubede yürütülen faaliyetlerle bu sayı 450ye çıkmaktadır.
Arkadaşlarımız 2 ay ile 1.5 yıl arasında kendi istedikleri sürede yurt dışında 106 AIESEC ülkesinden herhangi birinde staj yapma fırsatı yakalarlar. Stajlarımız öğrencilerin aldıkları eğitime paralel olmaktadır. Bir İİBF öğrencisi yönetim ve finans, pazarlama veya dış ticaret üzerine staj yaparken; bir bilgisayar, elektrik-elektronik ve endüstri mühendisliği öğrencisi ise yine aldıkları eğitime paralel olarak staj yapabilmektedirler. Adaylarımızın akademik bilgilerinin yeterli olması için en azından 2. sınıf öğrencileri olmaları gerekmektedir.
Önümüzdeki süreç ile ilgili açıklama yapmak istiyorum çünkü en yakın zaman olarak 26 Ekim’de Dış Staj Sınavımızı gerçekleştireceğiz. 25 Ekim’e kadar okullarda açtığımız masalardan veya ofisime direk gelerek öğrenciler kayıtlarını yaptırabilirler. 26 Ekim’de dil sınavı yapılmaktadır. İngilizce sınavı zorunludur, adaylar dilerlerse Almanca ve İspanyolcadan da sınava girebilirler. Her dil için 50şer soru bulunmaktadır, ve sınavda çan sistemi geçerlidir. Ortalamayı geçen adaylarımız 1 hafta sonra 2 Kasım’da gerçekleştirilecek sözlü sınava girmeye hak kazanırlar. Belirttiğimiz dillerin dışında bir dil bilgisine sahip adaylar getirecekleri belgeler ile bilgilerini kanıtlamalıdırlar.
İkinci aşama ise yabancı dil sözlü ve kişisel yetkinlik bazlı mülakatlar olarak ikiye ayrılır. Dil hocaları ile İngilizce konuşma becerisi test edilir, daha sonra yine aynı gün içerisinde AIESEC ‘i destekleyen firmaların insan kaynakları departmanlarınca adaylara bir mülakat uygulanır. Mülakatın temel amacı adayların hedeflerini netleştirmek, amaçlarını tam ve doğru olarak tespit etmektir. 
Sözlü aşamayı da geçen adaylar 106 ülkenin dahil olduğu www.myaiesec.net adı verilen sisteme giriş hakkı kazanırlar. Adaylar bu sisteme CV’lerini yükleyerek aynı zamanda bir AIESEC üyesi olurlar. Adaylarımız sistemde yer alan farklı ülkelerden firmaları araştırma şansı yakalarlar ve bu süreçte bir AIESEC üyesi de adayımıza sistemi öğretmek amacıyla koçluk eder.
Adaylarımız CV’lerine uygun firmalara taleplerini göndererek staj bulma süreçlerine başlarlar. Sonuç olarak adayın gerçekten uygun bir çalışma fırsatı yakalaması kendisine ve ilgisine bağlıdır. Böylece adaylar gidecekleri ülkede maaşlı staj yaparlar, farklı kültürlerin çalışma disiplinini kazanırlar.
HABER EYLÜL: Üniversite bittikten sonra AIESEC’te çalışmaya devam edilebiliyor mu?  
ASLI AKÇAKAYA: AIESEC’te  üniversite ve yüksek lisans öğrencileri aktif olarak görev alabiliyorlar veya yurtdışına staja gidebiliyorlar. Üniversite mezuniyetlerinin üzerinden iki yılı geçmemesi gerekiyor.
HABER EYLÜL: AIESEC’e katılmak isteyenler ne yapmalı? Size nasıl ulaşabilirler? Bir tanışma toplantınız varmış galiba?
ASLI AKÇAKAYA: Her yıl AIESEC üyesi olmak isteyen üniversiteli öğrenciler için üye çekim süreci yapılmaktadır. Öğrencilere AIESEC üyesi olma süreçlerinin ve AIESEC’ten yararlanabileceği fırsatların aktarıldığı bir süreçtir bu. Bir aylık sürecin ilk aşaması 18 Ekim’de başlamaktadır. 18 Ekim Cumartesi günü Konak’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek “AIESEC İzmir Tanışma Günü Konferansına” AIESEC ‘e üye olmak isteyen ve AIESEC ile staja gitmek isteyen tüm üniversite öğrencilerinin katılması gerekmektedir. Saat 12.00’de başlayacak olan konferansımıza AIESEC’i tanımak isteyen tüm üniversiteli gençleri bekliyoruz.. AIESEC ile ilgili daha detaylı bilgiye www.aiesec.org.tr adresinden ulaşılabilir. Ayrıca tanışma günümüze gelmeden önce adaylarımız internet sitemizdeki formu doldurmaları gerekmektedir.
HABER EYLÜL: Verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederiz.               
ASLI AKÇAKAYA Ben de teşekkür ederim.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder